VERWACHT

BETWEEN DOORS | 2017-07-08 - 2017-08-05

KATHLEEN HUYS   (B)

LUC HOEKX         (B)

MARENA SEELING (NL)

COEN VERNOOIJ  (NL)

 

‘Between doors’ is de titel van een tentoonstelling waar kunstenaars uit België en Nederland bij betrokken zijn. Hun werk kenmerkt zich door een grote mate van abstractie met vaak architecturale, ruimtelijke elementen.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar een situatie die iedereen wel eens meemaakt. Komende door de ene deur, op weg naar een andere deur, beland je in een overgangsgebied, in een hal of gang. Het is een plek van transitie; welke deur moet ik kiezen? Wat is er achter de andere deur? Dit oponthoud kent verschillende belevingen. Er is ruimte voor twijfel, maar ook voor fantasie. Eigenlijk is dit de ideale ruimte voor een kunstenaar. Alles is mogelijk terwijl je lijfelijk bijna gevangen zit tussen deuren.

De kunstenaars die aan deze tentoonstelling meedoen bewegen zich met hun werk ‘between doors’. Ze sluiten niets uit, ze laten zich verrassen. Ze onderzoeken, ze ontmantelen ruimte, niet de buitenkant maar ze verdiepen zich in het frame en construeren zo hun eigen ruimte. Het verslag van hun onderzoek vormt de kern van de tentoonstelling ‘BETWEEN DOORS’ .

read more...

ARCHIEF

TEXTURES of EVERYDAY | 2017-03-18 - 2017-04-16

 

After 17 years of activity, the prioprietor of E.M. Galerie, Elzbiéta Middel-Gachowska is entering a phase of artistic endeavour, new address, new enteriors and new challenges.
The new exhibition, entitled “Textures of Everyday” will open on 18th March 2017 at 3 o’çlock and will last until 16th April 2017.
The gallery is open Thursday to Saturday from 1 o”clock to 5 o”clock and by arrangement.

Textures of Everyday
Elzbieta Middel-Gachowska invites you to the re-opening of E.M. Galerie in Kollum.
She is exhibiting work of four diverse artists under the common title of Textures of Everyday.The art relates to the world around us through the use of everyday materials or the interplay of space and light.
The re-furbished gallery space provides the perfect platform to link the theme of “Everyday” through the use of materials and the geometric abstraction that E.M. Galerie is known for.

Each of the four artists: Marek Radke, Steffen Schiemann, Elly Sloep and Jan van Egmond, has their own take to the texture of everyday life. Sloep uses projections to transcribe her drawings into light and space, showing similarities with the way in which Radke uses light and paint to create intense objects that are rich in color and texture. Schiemann employs the qualities of paint and fabrics to create objects that revel in their material diversity, where Van Egmond uses the texture of fabrics like satin and bath cloth to create an abstracted formal poetry.

Textuur van Alledag
Elzbieta Middel-Gachowska nodigt u uit voor de her-opening van de E.M. Galerie in Kollum. Zij exposeert het werk van vier diverse kunstenaars onder de titel : Textuur van Alledag,die zich richt op kunst die een relatie aangaat met de alledaagse wereld om ons heen, bijvoorbeeld door het gebruik van alledaagse materialen of het spel van ruimte en licht. De nieuwe galerie-ruimte is het perfecte platform voor de kunstenaars om hun relatie met het alledaagse uit te diepen via hun materialen en de geometrische abstractie waar E.M. Galerie bekend om staat.

Elk van de vier kunstenaars, Elly Sloep, Marek Radke, Steffen Schiemann en Jan van Egmond, heeft zijn of haar eigen relatie met de textuur van alledag. Sloep gebruikt projecties om haar tekeningen om te zetten naar licht en ruimte, vergelijkbaar met de wijze waarop Radke licht en verf gebruikt om zijn intens gekleurde en textuurrijke objecten te maken. Schiemann zet de kwaliteiten van verf en stof in om objecten te creëren die hun materiële diversiteit zegevieren, waar Van Egmond de stofkwaliteit van satijn en badstof vertaald tot een abstracte formele poëzie.

read more...

STILL IN MOTION | 2015-03-15 - 2015-04-25

Persbericht

‘STILL IN MOTION’ IN E.M.GALERIE DRACHTEN

Vanaf 15 maart tot en met 25 april 2015 presenteert E.M.Galerie in Drachten een project met acht internationale kunstenaars onder de titel ‘STILL IN MOTION’. Dit project is een nieuwe fase van de ontwikkeling van E.M Galerie in de richting van abstracte geometrische kunst.
’Still in motion’, ofwel ‘Nog steeds in beweging’ betekend een voortdurende onderstroom in abstractie. Hoewel de afbeeldingen beweging suggereren, zijn deze in feite statisch.

De opening van de tentoonstelling vindt in aanwezigheid van de meeste kunstenaars plaats op zondag 15 maart 2015 om 15.00 uur en wordt verricht door Paulo Martina, directeur van Museum Dr8888.

 

read more...

ZUIDENWIND | 2015-01-18 - 2015-02-28

PAUL CORVERS

FRED GEVEN

W-J KERSTEN

JORIS LINK

IES SCHUTE

ROGER WALSCHOTS

Persbericht

‘ZUIDENWIND ’ IN E.M. GALERIE DRACHTEN

Vanaf 18 januari tot en met 28 februari 2015 exposeert E.M. Galerie in Drachten schilderijen, objecten en keramische beelden van een zestal beeldende kunstenaars uit Den Bosch. Zes jaar geleden was in E.M. Galerie de succesvolle expositie ‘UIT DEN BOSCH…’ te zien, waar ook enkele kunstenaars van de aanstaande expositie hun werken presenteerden. ‘ZUIDENWIND’ brengt recent werk van zes bekende Bossche kunstenaars noordwaarts, naar Drachten.

Edwin Jacobs,
Directeur Centraal Museum Utrecht zal de tentoonstelling openen.

De opening van de tentoonstelling vindt in aanwezigheid van de kunstenaars plaats op zondag 18 januari 2015 om 15.00 uur. Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij galeriehoudster Elzbieta Middel, tel. 06 22121831.

 

read more...

FRIESE MYTHE | 2014-10-05 - 2014-11-22

 

Eind van dit jaar bestaat E.M. Galerie in Drachten vijftien jaar. Vandaar een bijzonder project, waarvoor galeriehoudster Elzbiéta Middel een tiental Friese schrijvers en beeldend kunstenaars heeft uitgenodigd om een eigen invulling te geven aan het begrip ‘Friese Mythe’.

read more...

XY - RENE RONALD KUIPERS EN HARM RONALD MARIS - OBJECTEN | 2014-03-02 - 2014-04-05

In de expositie XY komt het werk van beide beeldmakers samen in een visuele zoektocht naar de overgangsgebieden tussen de schilder- en beeldhouwkunst. Centraal staat het vraagstuk over een formele benadering van de schilderkunst en in hoeverre deze houding niet eigenlijk sculpturen oplevert in plaats van schilderijen.

read more...

KUNST TOT € 100 | 2014-02-07 - 2014-02-22

E.M. Galerie houdt op 7, 8, 15, 21 en 22 februari a.s. een bijzondere actie. Op deze dagen zijn naast kunstwerken ook design, vintage, glas, porselein, sieraden voor maximaal € 100,- te verkrijgen.
Omdat veel mensen het spannend vinden om voor weinig geld iets moois te kopen, biedt E.M. Galerie de mogelijkheid dit te doen.
Alle deelnemende kunstenaars: o.a. Paul Corvers, Yves Beaumont, Alida de Vries, Anne Wine, Gjalt Walstra, Fons Hoiting, Roman Romanyshyn, René Kuipers, Ronald Maris, Jan Enno de Jong hebben voor deze gelegenheid iets bijzonders uit hun atelier gehaald of speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. 

read more...

"TOT IN DE VERTE"-Wilma Vissers en Jan Blank | 2013-09-29 - 2013-11-09

Persbericht

EXPOSITIE ‘TOT IN DE VERTE’ IN E.M. GALERIE DRACHTEN

Vanaf 29 september tot en met 9 november 2013 loopt in E.M. Galerie te Drachten de expositie ‘Tot in de verte’, met werken van de Groningse kunstenaars Wilma Vissers en Jan Blank.
Wilma Vissers exposeert objecten, litho- en blinddrukken. Zij studeerde aan de kunstacademies in Den Bosch en Groningen. Zij exposeerde haar werk onder meer in Duitsland, de Verenigde Staten, Engeland, België, Frankrijk en Estland.
Wilma Vissers wordt zodanig geïnspireerd door ruimte en leegte, dat zelfs in haar kleinste schilderijen ruimtelijkheid en oneindigheid aanwezig moeten zijn. Het is mede daarom dat zij jaarlijks enige tijd in Ierland verblijft.

read more...

FONS HOITING, DIANA JAHNS (USA), ANNE WINE en ALIDA de VRIES | 2013-06-16 - 2013-07-20

Persbericht

GROEPSEXPOSITIE IN E.M. GALERIE DRACHTEN

Vanaf 16 juni tot en met 20 juli 2013 exposeert E.M. Galerie in Drachten nieuwe werken van een viertal kunstenaars. Het gaat om twee ‘vaste’ kunstenaars van de galerie – Fons Hoiting en Alida de Vries – en een tweetal dat voor het eerst hun werk in de galerie exposeert, Anne Wine en Diana Jahns.

read more...

GJALT WALSTRA - Preludes en Etudes - schilderijen en tekeningen | 2013-04-07 - 2013-05-18

Na een opvallende bijdrage aan de NOK tentoonstelling in 2011,
waar hij was vertegenwoordigd met grote monumentale werken,
exposeert hij nu met olieverven schilderijen ( Preludes en Etudes ) en tekeningen.

De overeenkomst tussen beide disciplines is de fundamentele benadering in zijn werkwijze.

 

read more...

Omzwervingen- Yves Beaumont, Paul Corvers en Rene Korten | 2013-02-03 - 2013-03-16

René Korten

René Korten exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en had in 2012 nog een solotentoonstelling in Museum De Pont in Tilburg. Zijn werk is vertegenwoordigd in vele openbare en particuliere collecties.

 Omtrent Yves Beaumont

Wie zich spontaan een beeld vormt van hedendaagse kunst, zal mogelijk niet meteen een landschapsschilderij voor ogen hebben. Yves Beaumont (°Oostende, 1970) toont echter aan dat een landschapsschilder pur sang ook in de kunstscène van de 21ste eeuw allesbehalve uit de toon hoeft te vallen.

 

 

read more...

DR. JEKYLL EN MR. HYDE - ELIZA KOPEC - schilderijen en werk op papier | 2012-10-21 - 2012-12-01

Onder de titel Dr. Jekyll en Mr. Hyde toont de Pools-Nederlandse Eliza Kopec (1960) uit Den Haag nieuw werk op de benedenverdieping van de galerie. Dr. Jekyll en Mr. Hyde staan symbool voor de klassieke tegenstelling tussen goed en kwaad in één persoon, ofwel een ‘split personality’.

In het werk van Eliza Kopec gaat het niet zozeer om een ziektebeeld, maar om de artistieke vrijheid van de kunstenaar.

read more...

AAD BERLIJN - werk op papier | 2012-10-21 - 2012-12-01

Van Aad Berlijn (1948) uit Amsterdam is in Ruimte 2.0 recent werk op papier te zien. Voor deze kunstenaar is het voordeel van tekenen boven schilderen de handelingssnelheid. Daarom krijgt bij hem de twijfel minder kans om toe te slaan. Daarbij gebeurt er bij tekenen iets extra’s. Zo is de hand van de kunstenaar wel eens sneller dan zijn gedachten, waardoor er plots een verhaal kan ontstaan waarvan alleen de punten en komma’s nog ontbreken.

 

read more...

NOORDERLICHT - 4 x TERRA ANIMATA -M. BRAAKSMA , M. EBINGER, K.MAJAK, D. WIERSMA | 2012-09-02 - 2012-10-06

Onder de titel ‘4 x Terra Animata’ presenteert E.M. Galerie in Drachten een viertal fotografen.
Moritz Ebinger beoefende op Aruba het ‘sculpturaal onderduiken’, waarbij hij sculptuurtjes maakte, deze vervolgens onder water bracht, waarna hij ze duikend fotografeerde in een ongelooflijke wereld met vissen, koralen en schepwrakken.
Met ‘Nomads’ probeerde Katarzyna Majak hear eigen beeld te scheppen van het landschap dat het dichtst bij haar staat. Daarbij werd zij geinspireerd door het wonen in een buitenwijk van Warschau, met daarin confrontatie tussen de natuur en de slaapsteden.
Het werk van Dirk Wiersma is deels gericht op zijn oorspronkelijke werkgebied, de geologie: veldopnamen, mineralen en gesteenten. Daarnaast bestrijkt zijn werk een bredere variatie aan thema’s, zoals landschappen, maar ook portretten, vooral in het ‘candid’ genre.
Het werk van Machiel Braaksma heeft een licht dadaïstische inslag. Hij plukt objecten uit het dagelijks leven, monteert ze opnieuw en schept zo met het nieuwe beeld dat ontstaat situaties die hilarisch, ontroerend, verwarrend, relativerend of becommentariërend zijn.

read more...

BACK FROM NEW YORK – NEW ART WORK - INA KOOPER | 2012-05-20 - 2012-06-23

 

BACK FROM NEW YORK – NEW ART WORK - INA KOOPER

Het thema waar Ina Kooper in haar kunst al langer aan werkt is menselijke kwetsbaarheid. In New York heeft zij de vele lagen die de menselijke kwetsbaarheid heeft, verder uitgediept. Elk mens toont zijn of haar kwetsbaarheid op een andere manier. Of - misschien beter - verbergt zijn of haar kwetsbaarheid op een andere manier. Zij kijkt het uiterlijk voorbij. Een serie ontroerende schilderijen waarin kracht en kwetsbaarheid hand in hand gaan, zijn het resultaat. Met gevoel voor kleur en trefzekere penseelstreek weet zij te boeien en toont zij de kijker een blik in de eigen ziel.

read more...

I don't know that I know something -without painters - SEWERYN SWACHA (PL), schilderijen , tekeningen en PAUL CORVERS (NL) - schilderijen - recent werk | 2012-03-11 - 2012-04-21

SEWERYN SWACHA (PL) , born in 1979


Studied Painting in Zielona Góra University Department of Art. Graduated In 2006 In prof. Ryszard Woźniak’s studio.

The new painting of Seweryn Swacha drifts away from classical or traditional painting. Seweryn few years ago /In 2004/05/ created some drawing collages. Nowadays, he composes collage in the painting. In his creating process the painter reproduces icons unlike old masters of painting, his are pop icons, types, models , characters of people now, of mass culture. 

read more...

Ineke Carolus, Lydia Wierenga, Alco Carolus | 2012-01-22 - 2012-03-03

Objecten.

Voor textielkunstenares Ineke Carolus uit Sumar vormen kunstzinnig vormgegeven hoeden de rode draad die al jaren door haar werk loopt. Het werk dat ze nu in de E.M. Galerie laat zien, is een uitvloeisel van haar liefde voor aardewerk en keramiek.

read more...

Ruimte 2.0 - design | 2011-11-06 - 2011-12-17

In Ruimte 2.0 vind je een keur aan design, zoals handgemaakte unica-tassen uit Polen, sieraden van verschillende internationale kunstenaars, verschillende unica's van glas en porcelein, installaties en objecten, samen met schilderijen van vaste kunstenaars van E.M.Galerie.

read more...

Rienold Postma | 2011-11-06 - 2011-12-17

Recent werk van de Friese kunstenaar Rienold Postma. Dit werk bestaat vooral uit poëtische reflecties van de wereld zoals die zich dagelijks aan de kunstenaar voordoet. Enkele van de geëxposeerde werken waren onlangs nog te zien in Museum Belvedère, waar de kunstenaar exposeerde in een kabinet naast de door hem bewonderde Jan Mankes.

read more...

Egbarta Veenhuizen: De tijd draait rondjes | 2011-09-18 - 2011-10-29

Tekeningen en ruimtelijk werk.

De aan de Academie Minerva in Groningen opgeleide en in Friesland wonende kunstenares Egbarta Veenhuizen toont onder de titel ‘De tijd draait rondjes’ haar werk, waarin de mens en met name het portret centraal staan.
Egbarta’s tekeningen zijn gemaakt met materialen als houtskool, acryl, oilsticks en pastelkrijt...

read more...

Hommage aan de collectioneur | 2011-06-08 - 2011-07-16

E.M. Galerie in Drachten toont een veelzijdige selectie uit de ruim 160 werken tellende kunstcollectie van de Drachtster verzamelaars Klaas en Alie Brandsma. Al veertig jaar verzamelen zij eigentijdse beeldende kunst, vervaardigd door uiteenlopende vooraanstaande kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zo zijn onder meer werken te zien van onder anderen Etienne Elias, Yvan Theys, Johan Haanstra, Jan Cobbaert, Alphons Freijmoeth. Ook is er meer recent werk van Paul Corvers, Theo Overgauw en Fons Hoiting. Enkele van deze laatste kunstenaars zijn afkomstig uit de ‘stal’ van E.M Galerie.

read more...

Paul Corvers, Max Dogin (D), Johan v. Aken, E. Kopec, F. Hoiting in Ruimte 2.0 | 2011-06-08 - 2011-07-16

E.M. Galerie in Drachten toont een veelzijdige selectie uit de ruim 160 werken tellende kunstcollectie van de Drachtster verzamelaars Klaas en Alie Brandsma. Al veertig jaar verzamelen zij eigentijdse beeldende kunst, vervaardigd door uiteenlopende vooraanstaande kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zo zijn onder meer werken te zien van onder anderen Etienne Elias, Yvan Theys, Johan Haanstra, Jan Cobbaert, Alphons Freijmoeth. Ook is er meer recent werk van Paul Corvers, Theo Overgauw en Fons Hoiting. Enkele van deze laatste kunstenaars zijn afkomstig uit de ‘stal’ van E.M Galerie.

Gelijktijdig wordt op de bovenverdieping van de galerie nieuw werk geëxposeerd van Johan van Aken uit Drachten, Max Dogin uit Hamburg , Eliza Kopec uit Den Haag en Fons Hoiting.

read more...

Ruimte 2.0 - I.Demko(PL) - instal., J.van Aken - video, J.Nauta - obj., S. Wolf | 2011-02-27 - 2011-04-09

E.M. Galerie in Drachten toont recent werk van de Friese kunstenaar Fons Hoiting. Daarnaast is in de Ruimte 2.0 van de galerie de installatie ‘De charmes van de stad’ van de Poolse kunstenares Iwona Demko te zien. Ook toont Susanne Wolf daar tekeningen en een object. De Drachtster Johan van Aken presenteert er zijn nieuwste video ‘Transcription’. Jan Nauta maakt met zijn objecten de expositie compleet.

read more...

Fons Hoiting en anderen | 2011-02-27 - 2011-04-09

E.M. Galerie in Drachten toont recent werk van de Friese kunstenaar Fons Hoiting. Daarnaast is in de Ruimte 2.0 van de galerie de installatie ‘De charmes van de stad’ van de Poolse kunstenares Iwona Demko te zien. Ook toont Susanne Wolf daar tekeningen en een object. De Drachtster Johan van Aken presenteert er zijn nieuwste video ‘Transcription’. Jan Nauta maakt met zijn objecten de expositie compleet.

read more...

10 JAAR E.M. GALERIE- laatste deel: B. Gielkens, E.Kopec, E.Alkema, H.Laban... | 2011-01-16 - 2011-02-19

E.M. Galerie viert haar tienjarig bestaan als podium voor hedendaagse beeldende kunst. In die periode toonde de galerie werken van ongeveer honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland. Van jong tot gerenommeerd, van prestigieus tot avant-gardistisch. Enkelen van hen zijn inmiddels internationaal vermaard. Al met al richtte galeriehoudster Elzbieta Middel meer dan zeventig exposities in, soms in groepsverband maar meestal solo. Afwisselend schilderijen, tekeningen, installaties en beeldhouwwerk.

read more...

10 jaar E.M. Galerie - Part I: o.a. I.Kooper, Z.Peeter, H.Zalewska, R.Sanders... | 2010-10-10 - 2010-11-13

VANAF 10/10/10: 10 JAAR E.M. GALERIE, PART I

E.M. Galerie viert dit jaar haar tienjarig bestaan als podium voor hedendaagse beeldende kunst. In die periode toonde de galerie werken van ongeveer honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland. Van jong tot gerenommeerd, van prestigieus tot avant-gardistisch. Enkelen van hen zijn inmiddels internationaal vermaard. Al met al richtte galeriehoudster Elzbieta Middel meer dan zeventig exposities in, soms in groepsverband maar meestal solo. Afwisselend schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, beeldhouwwerk en installaties.

read more...

Jan Wurm (USA): Dancing through life - 10 jaar E.M. Galerie | 2010-06-13 - 2010-07-24

persbericht

‘DANCING THROUGH LIFE’/ 10 JAAR E.M. GALERIE

Dit jaar bestaat E.M. Galerie tien jaar. Aanvankelijk in Kollum en later in Drachten presenteerde de galerie in tal van exposities eigentijdse beeldende kunst van tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland. De galerie was ook vertegenwoordigd op prestigieuze kunstbeurzen, zowel in Nederland als daarbuiten. Alom wordt E.M. Galerie gezien als een van de betere kunstgaleries in Noord-Nederland. Dit dankzij soms baanbrekende en gedurfde exposities van vooral schilderijen, tekeningen, etsen, installaties en fotografie.

read more...

emjan- " Mind the gap | 2010-04-11 - 2010-05-22

Installatie, schilderijen (met borduurwerk), tekeningen.

Het borduurwerk vloeit voort uit haar opleiding aan de Koninklijke Academie: eerst tekenen en schilderen, daarna twee jaar grafiek en allerlei materialen en ten slotte afstuderen met borduurwerk. Die brede opleiding en kennis van technieken en materialen bepalen nog steeds haar werk.

read more...

Alida de Vries: WÊR WYN | 2010-02-07 - 2010-03-20

Schilderijen van de Friese kunstenaar Alida de Vries.

Opening door Els Zuurbier, kunstverzamelaar.

De nadruk in het werk van Alida de Vries ligt op hoe cultuur en natuur op elkaar reageren en inwerken. Het gaat daarbij om het onderzoeken van het grensgebied tussen beide. Ofwel om de vraag waar de cultuur het van de natuur overneemt en andersom.
De mens trekt zich terug in zijn huis, wil de wereld catalogiseren, naar zijn hand zetten, onder controle hebben, maar blijft ontzettend kwetsbaar. De natuur daarentegen is dit ook.

read more...

Henk de Vries: Het zilveren wad | 2009-12-13 - 2010-03-20

Schilderijen van de Friese kunstenaar Henk de Vries.

Opening door Han Steenbruggen, directeur van het Belvedère Museum in Heerenveen.

Als gevolg van toeval in zijn atelier sloot de Holwerder schilder Henk de Vries zich drie jaar lang op in zijn ivoren toren. Nu laat hij zich weer zien, met zijn nieuwe werken.
De Vries heeft in zijn werk al dertig jaar het wad als centraal thema. Met de ontdekking van het zilverkleurige slib heeft hij een serie werken gemaakt, waarbij hij zich concentreert op de beweging van eb en vloed en de reflecties van het licht op water en slib. Dat zijn de zaken die de kern van het wad vormen.
Het resultaat is sfeervol en poëtisch werk, dat van de toeschouwer enig geduld vraagt. Want het werk wisselt met het licht, zoals het wad dat ook doet. Als een groot abstract schilderij.

read more...

Manu Baeyens | 2009-10-11 - 2009-11-28

Recente schilderijen, tekeningen en sculpturen van de jonge Vlaamse kunstenaar Manu Baeyens.

Opening door Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum.

Manu Baeyens (Gent, 1972) is een uitermate expressief kunstenaar. De energie en zijn plezier spatten van al zijn werk af, of het nu schilderijen op papier, panelen of doek zijn of sculpturen. De wijze waarop hij verschillende materialen verwerkt in zijn schilderijen, die dan ook wel collages genoemd zouden kunnen worden, levert een zeer eigen, herkenbaar beeld op. Veelal figureren er kleurrijke dieren en mensen in zijn schilderijen, maar ook planten, auto’s, afbeeldingen uit oude boeken met de meest uiteenlopende onderwerpen. Zijn sculpturen zijn doorgaans dierlijke vormen met een aanwezigheid die ontroert.

read more...

Aad Berlijn | 2009-09-06 - 2009-10-03

Recente schilderijen en tekeningen van de Amsterdamse kunstenaar Aad Berlijn.

Het werk van Aad Berlijn (1948) verrast vooral omdat het zich niet onmiddellijk laat plaatsen en definiëren. Via een lange weg van onderzoek en experiment met vorm en materie, komt hij tot een eigenzinnig beeld. Zijn tekeningen en schilderijen zijn origineel omdat ze niet snel aan bekende kunstenaars of stromingen refereren.. De kijker moet dan ook uiteindelijk zijn eigen weg zien te vinden.

read more...

Uit Den Bosch.... I. Schute, P. Corvers, J. de Bie, M. Frenken, Toon Laurense | 2009-05-17 - 2009-06-27

Jan de Bie: objecten en schilderijen.
Paul Corvers :schilderijen.
Maartje Frenken: schilderijen en tekeningen.
Toon Laurense: schilderijen.
Ies Schute: installatie en tekeningen.

read more...

Beppie Gielkens: Op reis | 2009-03-21 - 2009-05-09

Tekeningen en schilderijen.

Inspiratiebron voor Beppie Gielkens was heel lang Egypte, waar ze sinds 1986 regelmatig voor langere tijd verbleef.
De kunstenares toont in E.M. Galerie voor het eerst haar nieuwste tekeningen, geinspireerd door haar reis naar Marokko.

In het werk op japans papier wordt in eitempera de kleur laag over laag aangebracht en ontstaat er een doffe bijna zanderige huid.

read more...

Ina Kooper | 2009-02-01 - 2009-03-14

Schilderijen en werk op papier.

Ina Kooper woont en werkt in Amsterdam. Maakt schilderijen, tekeningen die gaan over de kwetsbaarheid van de mens en de angst die daarmee gepaard gaat. Maar de schilderijen gaan tegelijkertijd over troost en weerbaarheid, over moed en kracht. Kortom, de complexiteit van dat wat de mens menselijk maakt wordt in beelden gevat.

read more...

Fons Hoiting | 2008-12-07 - 2009-01-17

Schilderijen en boekpresentatie.

Tijdens de opening presenteert de Stichting ElzART het fraai vormgegeven boek ‘Schilderijen Fons Hoiting’, met daarin het recentere werk van de kunstenaar uit Kollum.

Dit boek is het eerste dat door de Stichting ElzART wordt uitgegeven, als start van een reeks van catalogi met werken van talenten binnen de hedendaagse beeldende kunst.
Galeriehoudster Elzbieta Middel van E.M. Galerie is de initiatiefneemster van de Stichting ElzART. Deze in 2005 opgerichte stichting stelt zich onder meer ten doel het werk van jonge Friese kunstenaars onder de aandacht van een breder publiek te brengen.

read more...

Carine Weve en Aldwin van de Ven | 2008-10-26 - 2008-12-06

Carine Weve: objecten.
Aldwin van de Ven: schilderijen en sculpturen.

Het is voor het eerst dat werk van Carine Weve in Noord-Nederland wordt tentoongesteld.

Carine Weve is een samensteller, een ‘assembleur’. Ze haalt bestaande dingen uit hun vertrouwde context. Daarmee creëert ze nieuwe verbanden en inzichten. Die verbanden zijn vaak meerduidig van karakter, ze kunnen elkaar slaan en strelen, kwetsen en ontroeren, maar proberen altijd de zaak op scherp te stellen. Het werk is uiterst efficiënt van vorm en materiaal. Je zou het de ‘nulgraad van de verbeelding’ kunnen noemen, een punt van waaruit nieuwe zeggingskracht kan ontstaan.
Carine Weve studeerde dit jaar af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk was te zien in binnen- en buitenland, onder meer in Polen. Binnenkort exposeert zij in galerie C-Space in Beijing, China.

read more...

Eliza Kopec - No Nonsense - part II | 2008-08-21 - 2008-09-13

Eliza Kopec - No Nonsense - part II

read more...

Eliza Kopec: No nonsense | 2008-06-08 - 2008-07-12

Schilderijen en objecten van de Pools/Nederlandse kunstenares Eliza Kopec. Voor het eerst wordt haar werk in het Noord-Nederland gepresenteerd. Elzia Kopec studeerde aan de Kunstacademie in Rotterdam en woont en werkt sindsdien in Nederland.

Van het werk van Eliza Kopec is wel eens gezegd dat het eruit ziet alsof het al bestond voordat het was gemaakt. Hiermee wordt een zekere onontkoombaarheid van haar werk gesuggereerd.

read more...

Art Amsterdam 2008: Ina Kooper, Slawomir Toman en Mishig Togooch | 2008-05-07 - 2008-05-12

Art Amsterdam vindt plaats in de RAI, Amsterdam.

ART AMSTERDAM 2008 IN TEKEN VAN KUNST VERZAMELEN
Op Art Amsterdam komen kunstverzamelaars meer dan ooit aan hun trekken. Op de centrale tentoonstelling ‘Het Collectiegebouw’ ontvouwt Museum Boijmans Van Beuningen zijn plannen voor een nieuw depot voor het bewaren en tonen van kunst van o.a. privé-verzamelaars. Ook is er tijdens Art Amsterdam een speciaal symposium over de relatie tussen musea, privé- en bedrijfscollecties. Verder worden zo’n 50 internationale kunstverzamelaars uitgenodigd voor een speciaal VIP-bezoek aan Art Amsterdam, en mogen zestig jonge, aankomende kunstverzamelaars tussen 17 en 22 jaar deelnemen aan de Dag van de beginnende kunstverzamelaar. Zij worden geadviseerd door gerenommeerde verzamelaars die hen een hele dag begeleiden.

'HET COLLECTIEGEBOUW' CENTRALE PRESENTATIE OP ART AMSTERDAM
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert op Art Amsterdam voor het eerst zijn plannen voor het nieuwe Collectiegebouw: een depot met publieke én private functies en een nieuw model van publiek-private samenwerking PPS. In samenwerking met architectenbureau MVRDV en het H F Mecenaat bouwt het museum op de beurs een reusachtige maquette die metershoog reikt. Deze architectonische blikvanger tornt ver boven de galeriestands uit. Bezoekers van Art Amsterdam zonder hoogtevrees kunnen in deze maquette een blik werpen op de miniaturen kunstcollecties van particulieren en het museum, het beeldenterras en restaurant. Deze presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door partner van Art Amsterdam Accenture.

read more...

E.M.Galerie Verhuist/Verhuisd-Mishig Togooch en Paul Corvers - schilderij | 2008-04-13 - 2008-05-24

E.M.GALERIE VERHUIST/VERHUISD

De verhuizing van E.M. Galerie van Kollum naar Drachten is vrijwel voltooid. De nieuwe locatie – Heideanjer 8/b, 9202 PG Drachten – wordt op 13 april a.s. ingewijd met een dubbelexpositie, getiteld ‘Verhuist/Verhuisd’.
Na acht jaar Kollum gaat E.M.Galerie in Drachten enerzijds voort op de met succes ingeslagen weg en kiest de galerie anderzijds voor vernieuwing. Dit wordt gesymboliseerd in de dubbelexpositie van werken van Mishig Togooch (Mongolië) en Paul Corvers (Nederland).

read more...

Krzysztof Cys Nowak - the verge of aesthetics and functionalism | 2008-01-11 - 2008-02-11

Dependence E.M. Galerie
invites for an exhibition on January 11, 2008 at 7 p.m. where Krzysztof Cyś Nowak will display his new work in continuation of a project from the verge of aesthetics and functionalism. What you see becomes real once you touch it. Capture in time, crafty poetics and rationalism are the features of Krzysztof Cyś Nowak’a art. We cordially invite you!

read more...

Pawel Wocial: When Love Begins Barking in dependance E.M. Galerie in Polen | 2007-11-22 - 2007-12-30

“When Love Begins Barking”

The issues under my consideration treat of the acceptance and tolerance of reality in its first, apparently superficial phase of reception. By collecting reflections, I attempt to make recipients enter the gist of a problem more and more profoundly until the moment in which they begin to accept its entirely different value. My aim is to evoke such emotions and impressions which will lead to the change of points of view. By means of analysis and multidimensional consideration of social, customary and individual phenomena, I pay attention to things of which we have not been conscious before.

read more...

Art Amsterdam 2007: Ina Kooper, Maciej Kurak en Krystyna Piotrowska | 2007-05-09 - 2007-05-13

Thieme Award voor Karen Sargsyan
Wie is de meest veelbelovende jonge kunstenaar? Een vakjury nomineerde vijf kunstenaars voor de Thieme Art Award: Viviane Sassen (Nederland 1972, Motive Gallery), Evan-Fiore Kovacovsky (Zwitserland 1980, Van Zoetendaal), Alexandra Leykauf (Duitsland 1976, GMVZ galerie Martin van Zomeren), Lea Asja Pagenkemper (Duitsland 1976, Galerie Akinci) en Karen Sargsyan (Armenië 1973, Galerie Juliètte Jongma).
De vakjury bestaat uit voorzitter Ann Demeester (directeur van De Appel in Amsterdam), Gerrit Willems (directeur CBK Dordrecht) en Leontine Coelewij (curator Stedelijk Museum Amsterdam). Zij beoordeelden bijna 70 inzendingen. Op woensdagavond 9 mei is tijdens de opening van Art Amsterdam de winnaar bekendgemaakt: Karen Sargsyan.

read more...

Ina Kooper, Maciej Kurak, Krystyna Piotrowska | 2007-04-29 - 2007-06-30

Ina Kooper, Maciej Kurak, Krystyna Piotrowska

read more...

Roel Sanders: Stemmingsportretten | 2007-03-11 - 2007-04-21

Schilderijen.

De Limburgse kunstenaar Roel Sanders schildert op geheel eigen wijze portretten van mensen. Daarbij zijn niet de gelaatstrekken van belang, maar de menselijke houding. Door weglating van het gezicht en van details, wordt het portret een beeld van stemmingen. Realiteit is duidelijk aanwezig, maar doordat Roel Sanders zich beperkt tot een minimaal gebruik van kleur en vormen, wordt er ook een abstractie bereikt. Door deze beperking vergroot hij de leesbaarheid en helderheid in zijn werken.
Naast schilderijen maakt Roel Sanders ook ruimtelijk werk en grafiek waarin hij zich door hetzelfde thema laat leiden.

read more...

Elma Alkema, Hanna van Doornum en Choki Lindberg | 2007-01-20 - 2007-02-27

ELMA ALKEMA (1966)
De Fantastische werkelijkheid
Ik beschouw mijzelf als een verhalenverteller in beelden. Mijn inspiratiebronnen zijn divers, intuïtief en rechtstreeks uit mijn directe omgeving, herinneringen en muziek. Ik werk het liefste thuis in het donker, wanneer de wereld om mij heen in diepe rust is. Dan ontstaan vaak de wildste fantasieën. Ik laat in mijn tekeningen werkelijkheid en fantasie door elkaar lopen. In mijn tekeningen zitten vaak veel details, die meestal pas opvallen, wanneer je de tekening dichter nadert. In het tekenen heb ik een soort directheid gevonden die voor mij heel goed werkt. Een tekening is voor mij pas geslaagd, wanneer ik er zelf door verrast wordt.

read more...

Magdalena Jesionek | 2006-11-05 - 2006-12-22

Schilderijen.

Het hoofdthema voor de Pools/Nederlandse kunstenares Magdalena Jesionek is architectuur. De rijke vormentaal van de architectuur, die vervuld is met symboliek, biedt haar de mogelijkheid om mensen in relatie tot de natuur en hun eigen sociaal-culturele context te portretteren.
Magdalena's werk is gebaseerd op foto's die ze zelf maakt. De voor de fotografie typerende fragmentatie en vertekeningen bepalen veelal de vorm van haar doeken en haar seriematige manier van werken. Door het gebruik van verschillende materialen geeft zij aan haar doeken een subtiel reliëf die de symboliek van haar schilderijen versterkt.

read more...

Fons Hoiting en Gert Sennema | 2006-09-03 - 2006-10-21

Fons Hoiting en Gert Sennema

read more...

Op afspraak - expositie uit eigen collectie | 2006-07-06 - 2006-08-10

Op afspraak - expositie uit eigen collectie

read more...

Ina Kooper, Maciej Osika en Jessica Ziegler | 2006-05-14 - 2006-06-17

Ina Kooper: schilderijen en tekeningen.
Maciej Osika: foto's (zelfportret).
Jessica Ziegler: fotografie.

Vanaf 14 mei tot en met 17 juni 2006 exposeert E.M.Galerie in Kollum schilderijen en tekeningen van Ina Kooper uit Amsterdam en fotografisch werk van twee jonge kunstenaars: Maciej Osika uit Polen en Jessica Ziegler uit Duistland.
Ina Kooper toont schilderijen van gezichten, maskers eigenlijk. Deze zijn opgezet in heldere kleuren, met brede penseelstreken. De schilderijen drukken heftige emoties uit rond levensangst, kwetsbaarheid en moed, gevat in beelden die tegelijkertijd persoonlijk en toch universeel zijn. Soms verstild, zoekend naar houvast en contact, soms afwerend, nurks en desondanks ontroerend. Het kijken naar de schilderijen van Ina Kooper is eigenlijk kijken naar jezelf. Haar poging om het menselijk bestaan in beelden te vangen, maakt het bekijken van de werken tot een aangrijpende ervaring.

read more...

Art Amstradm - 2006 - Mishig Togooch uit Mongolië | 2006-05-03 - 2006-05-07

De 22e Art Amsterdam/KunstRAI is met 125 galeries volgeboekt en ziet er veelbelovend uit. Kunstliefhebbers en -verzamelaars zijn van harte welkom op dit podium voor hedendaagse kunst.

 Mishig Togooch uit Mongolië - solo expositie

read more...

Aldona Stachowska: De ultieme eenzaamheid - schilderijen, tekeningen | 2006-03-26 - 2006-04-29

Schilderijen en tekeningen.

Het gevoelsleven ligt sterk verankerd in het werk van Aldona Stachowska. De mens en zijn relatie tot anderen zijn een bron van inspiratie. Om uiting te kunnen geven aan haar emoties, begint de kunstenares een innerlijke zoektocht. Die brengt haar naar haar diepste persoonlijke gedachten en bij haar eigen onderbewustzijn. Van daaruit creëert zij haar artistieke gestalten: mensen van vlees en bloed die dankzij haar een sterk persoonlijk bewustzijn meekrijgen.

read more...

André de Jong en Zoltin Peeter: IJsland & Ysland | 2006-02-18 - 2006-03-24

IJsland en Ysland. Tekeningen.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar een zelfde bron van beide kunstenaars.

Het (ei)land IJsland is bijna drie keer zo groot als Nederland, heeft 280.000 inwoners, een kustlijn van 5000 km en ligt even ten zuiden van de poolcirkel.

read more...

Tomasz Vetulani - schiderijen, installatie, beelden | 2005-11-27 - 2006-01-14

De Pools-Nederlandse schilder en beeldhouwer Tomasz Vetulani is in 1991 afgestudeerd aan de afdeling Vrije Schilderkunst van de Academie voor Schone Kunsten in Krakow. In hetzelfde jaar vestigde hij zich in Utrecht. Tussen 1992 en 1993 studeerde hij met een beurs van de Vlaamse Gemeenschap aan de Kunstacademie in Gent.
Sinds 1993 exposeert hij niet alleen regelmatig in Nederland en Polen, maar ook in Noorwegen en Duitsland

read more...

Malgorzata Dmitruk (PL): Kleindochter van Chagall | 2005-10-20 - 2005-11-19

Werk van de jonge Poolse kunstenares Malgorzata Dmitruk (1974). De expositie omvat onder meer lithografieën – op steen gemaakte tekeningen – die vertellen over de mens, zijn leven, zijn vergankelijkheid, zijn liefde, zijn eenzaamheid, zijn verdriet en zijn hoop.
Vanaf 1993 studeerde zij aan de afdeling grafiek van de Academie voor Schone Kunsten in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Zij zette haar studie vanaf 1995 tot 1999 voort aan de kunstacademie in de Poolse hoofdstad Warschau, waar zij cum laude afstudeerde.
Momenteel werkt zij op de afdeling grafiek van de Kunstacademie in Warschau. Naast grafiek is zij bezig met schilderkunst, textiel, kostuumontwerpen en illustraties. Haar grafieken maken de laatste jaren deel uit van series.

read more...

Mishig Togooch (Mongolië) | 2005-09-11 - 2005-10-15

Schilderijen van de opmerkelijke Mongoolse kunstenaar Mishig Toogoch. Mishig Toogoch (1971) volgde in zijn geboorteland de kunstacademie. Hij exposeerde nooit in zijn eigen land, omdat daar alleen werken mochten worden getoond van kunstenaars die de regering aanwees. Zodoende week hij met zijn exposities uit naar Japan, Korea en Europa.
Toogoch vervolgde zijn studie in Nederland, om zo de Europese stijl van kunstbeoefening te leren kennen.

read more...

Paul Andringa, Hermien Koen en Liesbet Tol: Picknick | 2005-06-12 - 2005-07-16

Paul Andringa: objecten en collages.
Hermien Koen: gemengde technieken op papier.
Liesbet Tol: olieverfschilderijen.

In de expositie ‘Picknick’ geven deze drie Friese kunstenaars hun kijk op de kunst van het picknicken. Ontmoeting, gastvrijheid en genieten zijn associaties die opkomen bij dit zomerse fenomeen. Bij de picknick fungeert de natuur als speelveld en rustpunt voor alledaags ontspannen. Samenzijn en/of je eigen gang kunnen gaan combineren zich in de picknick tot een moeiteloos geheel.
Dit laatste karakteriseert de combinatie van het werk van de drie kunstenaars in E.M. Galerie.

read more...

Art Amsterdam - 2005 - Krystyna Piotrowska (PL) en Zhou Chunya (CH) | 2005-05-11 - 2005-06-04

Nieuw werk van de avant-gardistische Chinese topkunstenaar Zhou Chunya en de internationaal gelauwerde Poolse kunstenares Krystyna Piotrowska.

In de vijf jaar dat de galerie inmiddels bestaat, is Elzbieta Middel erin geslaagd een onuitwisbare indruk te maken. E.M.Galerie is inmiddels een van de toonaangevende galerieën in Noord-Nederland. Op enkele tientallen exposities zijn uiteenlopende uitingen van moderne beeldende kunst tentoongesteld van Nederlandse, Friese, Chinese, Duitse, Poolse, Koerdische en Oekraïense kunstenaars. Afwisselend worden schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk, grafiek en fotografie – en combinaties daarvan – geëxposeerd.
In 2003 organiseerde zij in musea en galerieën in een zestal Poolse steden het rondreizend project ‘Six marks of the paintbrush’, waarbij zij schilderijen van een zestal jonge Chinese kunstenaars introduceerde. Dit jaar is E.M.Galerie als eerste en enige buitenlandse galerie toegelaten tot de prestigieuze Poznan Art Fair in Polen.

read more...

Gert Sennema en Fons Hoiting | 2005-04-03 - 2005-05-07

Gert Sennema: beelden.
Fons Hoiting: schilderijen.

Voor de eerste keer een dubbelexpositie van schilderijen van Fons Hoiting (Kollum) en van beelden van Gert Sennema (Grijpskerk). Beide kunstenaars verbinden twee artistieke disciplines – beeldhouwen en schilderen – aan elkaar. Zij exposeerden eerder, maar nooit samen, in E.M. Galerie in Kollum. Een bijkomstigheid is dat zij dezelfde betovergrootouders hebben, wat hun samenwerking een extra dimensie verschaft.

read more...

Trijnie van der Wal en Monika Rubaniuk | 2005-02-27 - 2005-04-02

Trijnie van der Wal: textielobjecten.
Monika Rubaniuk (PL): glasobjecten.

read more...

Rienold Postma: Tedere portretten | 2005-01-08 - 2005-02-19

"In de warme zomer van 2003 nam ik me voor, mijn vakantie te besteden aan het maken van portetten in krijt. Zelden ben ik met zoveel plezier op vakantie geweest. De toen als in een roes gemaakte mensbeelden reken ik tot allerbeste dat ik op portretgebied heb gemaakt."
"Als je in je kunst zoveel van jezelf blootgeeft, stel je je automatisch kwetsbaar op. In mijn portretten geef ik veel van mezelf prijs en heel lang heb ik ze dan ook afgeschermd van het publiek. Aan mensen die langskwamen toonde ik mijn andere tekeningen en schilderijen, mijn portretten daarentegen kreeg niemand te zien. Tot dan de dag...

read more...

Zoltin Peeter - tekeningen en installatie | 2004-10-31 - 2004-12-18

Tekeningen en installatie.

NOORDBRUIS

met ingrediënten van wolken, eilanden, water,
gletsjers, bomen.

Het zijn verhalen, vertaald naar tekeningen,
omschrijvingen, notities, soms dichtbij of
gehuld in mist.

Het grote licht bij de duisternis van verre
eilanden en elanden zijn vastgezet op gevarenborden.

Mister T danst, valt, jongleert in het rode
schijnsel van zichzelf.

read more...

Leo de Jong en Bep van den Berg | 2004-09-05 - 2004-10-16

Leo de Jong: schilderijen en tekeningen.
Bep van den Berg: beelden en objecten.

Leo de Jong viert dit jaar zijn veertigjarig beeldend-kunstenaarschap. Leo de Jong is geboren en getogen in Rotterdam en er als het ware nooit uit weggeweest. Zijn schilderijen, tekeningen en grafiek exposeert hij doorgaans in zijn eigen atelier/galerie. Daar verzorgt hij ook performances. Het afgelopen jaar was Leo de Jong de hoofdact tijdens de ‘Nacht van de Beeldende Kunst’ in het Rotterdamse museum Booymans van Beuningen. De schilderijen en tekeningen van Leo de Jong zijn regelmatig te zien in galeries in binnen- en buitenland. Het is uniek dat hij nu in Noord-Nederland exposeert.

read more...

Roman Romanyshyn (Oekraïne): Visions of Sound | 2004-06-13 - 2004-07-17

Voor de tweede keer een expositie met het nieuwste werk van de Oekraïense virtuoos Roman Romanyshyn. De vorige expositie van deze kunstenaar in Kollum, in 2001, was zeer succesvol en trok belangstellenden uit heel Nederland. De nieuwe tentoonstelling omvat etsen, sculpturen en schilderijen, die een veelzijdig licht werpen op het uitzonderlijk talent van de graficus, beeldhouwer en schilder Romanyshyn. Deze in 1957 in Lvov, het vroegere Lemberg, geboren kunstenaar, kan bogen op tientallen exposities in binnen- en buitenland. In onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Korea, Japan, Zwitserland en Spanje verwierf hij toonaangevende prijzen.

read more...

Ina Kooper - schilderijen en Roel Sanders - schilderijen | 2004-04-25 - 2004-05-29

Ina Kooper (Amsterdam): schilderijen en tekeningen.
Roel Sanders: schilderijen en beelden.

Ina Kooper exposeerde al eerder schilderijen en tekeningen in E.M Galerie, voor Roel Sanders is het de eerste keer. Ina Kooper (Dordrecht, 1945) volgde een onderwijzersopleiding, doorliep daarna de Kunstacademie en studeerde psychologie. In haar werk staat de kwetsbaarheid van het leven centraal. De schilderijen van Ina Kooper gaan over angst, onzekerheid, onveiligheid, maar ook over moed, weerbaarheid, kracht. Kortom, over de worsteling om ons leven te leven. Haar schilderijen zijn gelaagd, doorwerkt en als het ware voorzien van een huid. De kleuren roze, geel, rood, groen staan gedurfd naast elkaar. Krassen in de verf laten onderliggende lagen zien. Ina Kooper toont mensfiguren. Staand, lopend, achteromkijkend, in omarming met een beest, steun zoekend bij een tafel. We zien ze bewust onhandig geschilderd waardoor vorm en inhoud samenkomen. Ina Kooper exposeerde eerder op onder meer de Rotterdamse Kunst-Ahoy, in tal van galeries in binnen- en buitenland en in de Expohallen in Amsterdam en Eindhoven.

read more...

Ramon van de Werken en Pico: Boslicht | 2004-03-14 - 2004-04-17

Schilderijen, film en installatie.

De Dokkumer kunstenaar Ramon van de Werken en zijn oudste dochter Pico uit Driesum tonen hun nieuwste werk in E.M.Galerie aan de Voorstraat 70 in Kollum. Onder de titel 'Boslicht' presenteren zij werken die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt zijn. Hun schilderijen met lichtbronnen in het bos, zoals het stroperslicht, een zaklantaarn, een laaiend vuur, zinderen de kijker tegemoet. Beide schilders hanteren een door hen zelf ontwikkelde geavanceerde methode van schilderen. Daarmee is hun werk nog intenser
geworden.

read more...

Zhou Chunya: Van het Centre Pompidou in Parijs naar E.M.Galerie in Kollum | 2004-01-25 - 2004-02-28

Nederland kan voor het eerst kennismaken met het baanbrekende werk van de Chinese avant-gardistische schilder Zhou Chunya. E.M.Galerie exposeert een aantal van zijn werken, waaronder het fameuze ‘Green Dog’. Tot medio vorig jaar waren de schilderijen van Zhou Chunya in het vermaarde Centre Pompidou in Parijs te bezichtigen.
De Kollumse galeriehoudster Elzbieta Middel treedt in Polen en Nederland op als vertegenwoordigster van Zhou Chunya, die zowel binnen als buiten China tot de top van de moderne schilderkunst wordt gerekend....

read more...

Claudia Reimann en Aldona Stachowska: Interieur en mens | 2003-11-02 - 2003-12-20

Claudia Reimann (D): schilderijen.
Aldona Stachowska (NL): schilderijen en tekeningen.

'Interieur en mens' staat centraal in de expositie. Dit thema wordt belicht door twee vrouwelijke kunstenaars, de Duitse Claudia Reimann en de Pools-Nederlandse Aldona Stachowska.

read more...

Fons Hoiting - schilderijen en Janusz Dembowski - beelden | 2003-09-14 - 2003-10-25

Fons Hoiting: schilderijen in verschillende technieken.
Janusz Dembowski: beelden van graniet.

Fons Hoiting rondde zijn opleiding in 1990 af aan de Academie Minerva in Groningen en werkt nu in Menaldum als plateelschilder, in opdracht van onder meer het Rijksmuseum te Amsterdam....

read more...

Halina Zalewska: Alchemia | 2003-05-18 - 2003-06-28

In tekeningen, schilderijen en keramische objecten verkent Zalewska het verborgen gebied tussen persoonlijkheid, wetenschap en religie. Het geheim om van lood goud te maken werd eeuwenlang op verschillende manieren gecultiveerd. Was dit een zuiver wetenschappelijk geheim van de oude Chinezen, of behoorde het wellicht tot de magie van de bijbelse wereld? Waar is het verschijnsel 'alchemie' te plaatsen?

read more...

Gert Sennema | 2003-03-16 - 2003-04-26

Gert Sennema: beelden.

Gert Sennema gebruikt voor dit werk hout, waarmee hij mensen, dieren en voorwerpen voor dagelijks gebruik creeërt. Hij gebruikt klassieke gereedschappen als beitels, messen, bijlen....

read more...

BETWEEN DOORS

"BETWEEN DOORS" is de titel van een nieuw internationaal project van E.M.Galerie in samenwerking met de kunstenaars. Binnenkort meer informatie hierover.

read more...