XY - RENE RONALD KUIPERS EN HARM RONALD MARIS - OBJECTEN

2014-03-02 - 2014-04-05

In de expositie XY komt het werk van beide beeldmakers samen in een visuele zoektocht naar de overgangsgebieden tussen de schilder- en beeldhouwkunst. Centraal staat het vraagstuk over een formele benadering van de schilderkunst en in hoeverre deze houding niet eigenlijk sculpturen oplevert in plaats van schilderijen.

Rene Ronald Kuipers studeerde aan de kunstacademie in Groningen. Hij exposeerde zijn werk in diverse galeries en musea, waaronder Museum Boijmans van Beuningen. Zijn houding is die van een figuratief schilder. Hij vindt zijn onderwerpen echter meestal binnen de kunst of zelfs binnen de kaders van het eigen werk. Door een schilderij te strippen tot de essentiele beeldaspecten blijft een fundamentele figuratie over. Vaak laten deze beeldaspecten zich evengoed vertalen naar meer ruimtelijke begrippen waardoor zijn werk zich begeeft op de grens van beeldhouwkunst en schilderkunst.

 

Harm Ronald Maris studeerde aan de kunstacademies te Groningen en Rotterdam. Zijn werk werd geexposeerd in diverse nationale en internationale galeries. In zijn schilderijen wordt de verf ingezet als materiaal zoals de beeldhouwer een sculptuur zou opbouwen. In zijn streven naar eenvoud en rust poogt hij het materiaalgebruik voor zichzelf te laten spreken. Daarin laat hij zo weinig mogelijk van de menselijke handeling zien en te meer de uniforme esthetiek van kleur en de tactiele kwaliteiten van huid en kader. Zijn schilderijen moeten dan ook gezien worden als beeldhouwkundige objecten, vervaardigd in verf.