BACK TO BASIC

BACK TO BASIC

10/03/2018 – 01/04/2018

Opening: Zaterdag 10 maart 2018 om 15.00 uur

Voorbezichtiging: Zaterdag 3 maart van 12.00 – 17.00 uur

Gerda Kruimer   – tekeningen, wandobjecten

Lydia Wierenga  – schilderijen

Henk van Putten – beelden

U bent van harte welkom!

Gerda Kruimer ( Laren (NH) 1963) maakt tekeningen als autonoom kunstwerk. Tekenen is voor haar een vorm van visueel denken. Voor elk werk is de intrinsieke waarde het eindpunt. In de wandobjecten van Gerda Kruimer zijn zowel de lijnen als de vorm bepalend.Na de zomer van 2017 maakte zij een nieuwe serie raster-tekeningen, waarin zij het systeem van binnenuit veranderde. Vanuit deze tekeningen maakte Kruimer kleine wandobjecten: variaties op een type, teruggebracht tot de essentie. De titel van deze kleine werken, ‘Punatics’, verwijst naar een stukje abstracte wereld in de Stille Oceaan, waar op een zwarte lavavlakte mensen huisjes bouwen. ‘Punatics’ worden deze mensen genoemd. Ze bouwen strak en leuk. Ze leven alternatief en zelfvoorzienend.

Lydia Wierenga (Uithuizen 1972) heeft altijd de voorkeur gegeven aan abstracte geometrische kunst. In haar werken gaat het vooral om kleur en structuur. Ze werkt afwisselend spontaan en bewust. De betekenis is voor haar niet interessant. Wel wat ze probeert te formuleren met kleur en vorm: hoe groot is de vorm, of hoe klein? Hoe verhouden de vormen zich ten opzichte van elkaar? Wat doet de kleur? Voor Lydia is vorm inhoud, inhoud is vorm.Haar werk bestaat vooral uit schilderijen en werken op papier. Daarbij gebruikt ze soms andere materialen. Uiteindelijk komt ze vaak intuïtief tot een beeld . Ze wil met weinig veel doen. Daarbij kiest zij voor een sterk gereduceerde beeldtaal. Waarom zit de schoonheid in een lijn, in een vierkant, in een driehoek? Een kunstwerk opent zijn eigen wereld.

Voor Henk van Putten (Amsterdam, 1936) is ‘Less is more’ het ideaal van waaruit hij al jarenlang zijn constructivistische, geometrische werk probeert te maken. Kenmerken ervan zij eenvoud, kracht, vorm en een intrigerende constructie.
Hij zoekt naar manieren om de aloude geometrische basisvormen door manipulatie samen te stellen. Met als resultaat verrassende en interessante nieuwe vormen.Van Putten gebruikt altijd een beperkt aantal basisvormen: de cirkel, het vierkant en de driehoek. Hij meent dat een beeld niet alleen aantrekkelijk moet zijn om te zien, maar boven alles moet intrigeren.